Home

Prosjektet KUNSTSPRANG har hentet inspirasjon fra folk og prosjekter rundt om i verden som har fokus på barns skapende og kreative kraft i et bærekraftig perspektiv. Her er noen linker som kan være av interesse:

brosjyre_front

Kreativt gjenbrukssenter i Salten tilbyr en kreativ og skapende arena for barn og unge ved bruk av overskuddsmaterialer fra lokale bedrifter. Senteret samler inn og stiller ut materiale til rådighet for senterets brukere. De setter fokus på kreative læringsprosesser og miljøbevissthet, samt inspirerende og kompetansehevende kurs og seminarer. For mer informasjon se HER.

.

bilde-materialer-barn-pa-ReMidaReMidasenteret ligger på Svartlamon i Trondheim og er et kultur- og miljøsenter for utveksling av ideer og dialog omkring temaene utdanning og bærekraftig utvikling. Her inviteres du til å tenke om igjen når det gjelder avfall. Remida kobler industri, utdanning og kunst sammen i et sterkt engasjerende samspill. ReMida samler inn og tilbyr et mangfold av materialer til bruk i kreativitet og  utdannings-prosjekter og er en kjemperessurs for barnehager og skoler. Masse, flotte meterialer til gjenbruk. Det kan også være en inspirasjon til å sette opp lignende tiltak i nærkommunnen. For mer informasjon om REMIDASENTERET og se også Remidasenteret sin FACEBOOK side.

894fbfa34a5e4c55679f7ddabb41e07bI 2012 ble rapporten Kunst og Kulturopplæring i Norge ferdigstilt. Dette er et samarbeid mellom forsker Anne Bamford i samarbeid med Nasjonalt senter for kunst og kultur i opplæringen. Denne rapporten viser bl.a til at den norske skolen ikke ivaretar den skapende og delen av mennesket på en god nok måte. I motsetning til mange andre europeiske land havner kunstfagene i Norge på bakerste benk. Situasjonen i barnehagene ikke er så prekær som i skolen som Bamfords rapport bekrefter, men barnehagene er under press i forhold til de generelle føringene om å skape pedagogiske resultater innenfor de såkalte basisfagene. Dette kan føre barnehagepedagogikken bort fra sitt kreative, kunstneriske og naturnære innhold. Les mer i denne viktige rapporten tilgjengelig for nedlasting både på  engelsk og norsk: Last den ned HER

NATURE-ART-EDUCATION er nettstedet til en forskningsgruppe ved Aalto Universitetet I Helsingfors som ser på hvordan kunst-basert miljøundervisning kan gjennomføres i barnehager og skoler. De har som mål å øke vår forståelse for hvordan kunst og kunstneriske metoder kan legges til grunn og brukes for å få en større innsikt i natur og miljø. Det er mange fine prosjekter og linker til kunst og økologi prosjekter med barn HER

Screen Shot 2013-02-04 at 1.44.59 PMLevende Spor er en bok om landskap og natur integrert i kunstundervisningen. Her er det mye inspirasjon å hente både for pedagoger i barnehager og skoler. Jan-Erik Sørenstuen har jobbet med kunst i lærerutdanningen siden 1977 og har siden1985 utviklet en hovedinteresse for å integrere natur i kunstundervisningen. Mer om hans arbeid HER og boka kan kjøpes HER. Sørenstuen har også skrevet en inspirerende tekst om estetikk for skole og barnehage. Last den ned her: Estetikk 2008

.

9000 Solar Circles er en sommerleir for barn i regi av   Hämeenlinna School of Fine Arts i Finland. Her smelter historie sammen med kunst og miljø som gjør leiren til en rik kilde med ulike aktiviteter. En rekke håndverkere, kunstnere og lærerstudenter jobber sammen med barna. Rammen for leiren er lagt til en forhistorisk landsby og aktivitetene er fundamentert i landsbyens rike kulturliv, industri og handverkstradisjoner. Finn mer informasjon HER.

OLYMPUS DIGITAL CAMERALasten Aurinkojhhla (Barnas solfest) er et økologisk, kunstnerisk og vitenskapelig arrangement for hele familien – harmoni mellom natur og mennesker gjennom workshops, utstillinger og forestillinger. Solfesten inspirerer unge og gamle deltagere til å gjøre økologisk bevisste valg og viser hvordan trivsel i vår verden er avhengig av oss og våre gjerninger og hvordan vår jord er en helhet som vi er en del av. På veien dit  gjør vi oss kjent med vårt miljø. Estetikk og energi lager vi med våre egne hender. Sol festens Natur Skole viser oss fenomener i naturen, og de ​​naturlige og resirkulerbare hyttene lager vi fantasifulle verktøy. Les mer her.

Sir Ken Robinson – Do schools kill creativity? For de som er stødige i Engelsk og opptatt av barns kreative utvikling så er denne mannen utrolig inspirerende. Sir Ken Robinson har jobbet med utdanning i en årrekke og hans budskap er klart – kunsten og kreativiteten er grunnleggende for alle barns utvikling! Dette foredraget varer i 20 min og er et av de mest sette TED-foredragene noensinne.

Richard Louv: Nature deficit Disorder. Det kan kanskje virke fjernt for naturvante nordmenn at barn i USA kjenner seg mer vel framfor en skjerm enn i skogen. Men dessverre er også norske barn på vei til å miste evnen til å leke i skog og mark. Forskeren og foratteren Richard Louv har landsert begrepet Nature Deficit Disorder (Naturmangel syndromet). I dette intervjuet snakker han om fenomenet. Vi håper å invitere Richard til seminaret i 2015.

Og i denne artikkelen her av Sigrid Møyner Hohle kan du lese mer om Natur Deficit Disorder og utviklingen i Norge.

51K9FB1Z8TL._SL500_AA300_

Kreativitet  – en motvekt til janteloven

Fra 50-70 tallet fulgte psykologen Dr. E. Paul Torrence 400 barn fra barnehagen til voksen alder. Han studerte hvordan kreativiteten blomstret på enkelte områder og visnet på andre hos sine forsøksobjekter i løpet av de rundt 30 årene som forskningen pågikk. Han kunne etter hvert karakterisere bestemte særtrekk og egenskaper som kjennetegnet de som utviklet seg til å lede kreative og lykkelige liv i undersøkelsen. Basert på sine observasjoner skrev Torrence et manifest for barn.

Manifest for barn

  • Ikke vær redd for å forelske deg i noe og gi det din fulle oppmerksomhet.
  • Lær å kjenne og forstå, vær stolt av, øv, utvikle, utnytt og ha glede av din største styrke.
  • Lær å frigjøre deg fra andres forventninger og se bort fra de spillereglene som andre pålegger deg.
  • Frigjør deg selv så du tør å lage dine egne spilleregler. Finn en god lærer eller veileder som vil hjelpe deg.
  • Lær deg å utvikle forståelsen av gjensidig avhengighet. Ikke kast bort energien på å prøve å være middelmåtig.
  • Gjør hva du liker og er flink til.

ted_schoolskillcreativity-800x332

ENDELIG…har de skjønt det på høyere hold. At kunst ikke bare er viktig for å utvikle estetiske evner men også har innvirkning på hele mennesket som innebefatter læring også i de andre fagene.I dag skriver Morgenbladet på førstye side: «Satsing på estetiske fag i skolen gir bedre resultater i alle fag. Nå vedgår Kunnskapsdepartementet at feltet er for svakt i Norge.»Les artikkelen i Morgenbladet:

Og grunnlaget legges i de viktige barneårene. Vi får håpe dette fører til godt utdannede kunstfaglige pedagoger i framtiden og flere gode samarbeid med kunstnere – ikke bare i mellomrommene eller som pynten på kaka når alt det «viktige» er unnagjordt, men som grunnleggende kunnskap for å utvikle hele mennesker!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s